De olieproductie in Rusland is opnieuw naar recordniveau gestegen. Gemiddeld werden in maart per dag 10,912 miljoen vaten olie geproduceerd.

Hiermee is de productie net iets groter dan het vorige record dat in januari werd gezet, aldus persbureau Bloomberg zaterdag op basis van cijfers van het ministerie van Energie. Toen werden er nog 10,91 miljoen vaten olie geproduceerd.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 is er niet zoveel olie uit de grond gehaald in Rusland. 

Een groep olieproducerende landen is al enkele maanden in overleg om de productie te beperken en zo de prijs te verhogen. Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar stelden in februari voor een plafond in te stellen voor de olieproductie, maar in de praktijk heeft dit nog weinig effect.

Iran

Zo heeft Iran, dat sinds januari weer aan westerse economieën olie kan leveren, altijd gezegd eerst de productie nog fors te willen verhogen, voordat het land gaat samenwerken om de prijs te beheersen.

De Russische economie lijdt onder de lage olieprijs. De Russische overheid is voor 40 procent afhankelijk van olie-inkomsten. De begroting is al fors gekrompen door de lage olieprijs.