Het ministerie van Financiën bereidde begin vorig jaar een noodscenario voor toen verzekeraar Vivat (voorheen Reaal) dreigde om te vallen.

De financiële situatie van Vivat was in januari 2015 zo nijpend dat liquidatie dreigde voor de levensverzekeringstak, aldus NRC Handelsblad zaterdag op basis van documenten van het ministerie van Financiën en gesprekken met anonieme betrokkenen.

Op 6 oktober 2014 werd al aan de minister geschreven dat het verzekeringsbedrijf er nog slechter voor stond dan eerder gedacht.

Het ministerie had toen een reeks scenario's opgesteld voor het bedrijf. Er was onder andere het plan voor een liquidatie waarbij de overheid 3 miljard euro zou moeten uittrekken om de uitkeringen van polishouders voor te schieten.

Anbang 

Ook was er het plan voor een zogeheten 'run-off in going concern'. Het bedrijf zou blijven bestaan en alle bestaande polissen blijven uitkeren, maar geen nieuwe polissen verkopen.

Sommige scenario's waren onleesbaar gemaakt in de documenten die NRC kreeg, omdat dit zou leiden tot speculatief gedrag bij investeerders.

In februari nam het Chinese Anbang de verzekeraar over van de Staat voor het symbolische bedrag van 1 euro. Voorwaarde was dat het bedrijf 1,35 miljard euro aan kapitaal zou investeren om de buffers van (toen nog) Reaal te versterken.