Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) heeft de gemeente Enschede een ultimatum gesteld. Als de gemeente niet binnen een week terugkomt op het gunnen van een zorgopdracht aan thuiszorgorganisatie Buurtzorg, volgt een kort geding.

Volgens BTN is het akkoord in strijd met aanbestedingsregels en is er sprake van verboden staatssteun, herhaalde de werkgeversorganisatie vrijdag nog eens.

Buurtzorg neemt in het hele land activiteiten over van het failliete TSN en wil daarbij gebruikmaken van een subsidie van miljoenen euro's uit een speciaal zorgpotje. Maar volgens BTN worden andere thuiszorgbedrijven hierdoor benadeeld.

De brancheorganisatie zal de zaak aanspannen, samen met ''een groot aantal'' lokale aanbieders van thuishulp. BTN zegt ook juridische stappen voor te bereiden tegen onder meer de gemeente Den Haag, Purmerend en Amersfoort. 

De gemeente Enschede zegt de stap van BTN te betreuren. ''We moeten het geld besteden aan de zorg, niet aan rechtszaken'', aldus wethouder zorg Jurgen van Houdt. ''Dat zou iedereen moeten willen. Ik sta voor het belang van cliënten en personeel.'' De wethouder zegt eventuele rechtszaken met vertrouwen tegemoet te zien.

Faillissement

Thuiszorgbedrijf TSN kwam in financiële nood en werd twee weken geleden failliet verklaard. Veel van de medewerkers zijn inmiddels overgenomen door andere thuiszorgorganisaties, waaronder Buurtzorg Nederland.

TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland met twaalfduizend medewerkers die huishoudelijke hulp verleenden aan ruim veertigduizend cliënten.