HAMBURG - Deutsche Telekom haalt zijn dochterbedrijf T-Online van de beurs en voegt de internetaanbieder samen met zijn bedrijfsonderdeel voor de vaste telefonie, T-Com .

De naar schatting 1,5 miljoen aandeelhouders krijgen de keus hun stukken T-Online om te wisselen voor die van Deutsche Telekom of een vergoeding in contanten aan te nemen tegen de huidige koers van het aandeel van 8,99 euro, aldus Deutsche Telekom zaterdag. Deze prijs ligt 2 eurocent boven de gemiddelde koers van de afgelopen zes maanden. "Dit aanbod is absoluut onacceptabel", reageerde de voorzitter van de belangenvereniging voor effectenbezitters in Duitsland, Ulrich Hocker, verontwaardigd.

Beursgang

Bij de beursgang 3,5 jaar geleden werd nog 27 euro voor een aandeel betaald. De notering leverde Deutsche Telekom 3,3 miljard euro op. Tijdens de internethype steeg het aandeel naar 48 euro.

Iets meer dan een kwart van het totale aantal uitstaande aandelen is vrij verhandelbaar. Deutsche Telekom heeft een belang van 73,9 procent gehouden en 5,7 procent is in bezit van het Franse media- en technologieconcern Lagardère.

Europa

T-Online is met 13,3 miljoen klanten de grootste internetaanbieder van Europa. Deutsche Telekom beschouwt de divisie als een van zijn kernactiviteiten. Het naar de beurs brengen van T-Online was indertijd vooral bedoeld om geld op te halen voor het saneren van de schuldenlast.

Schulden

Deutsche Telekom heeft zich door overnames en het kopen van UMTS-licenties zwaar in de schulden gestoken. "De tijden zijn inmiddels veranderd. Met de huidige structuur maken we onnodig kosten", aldus topman Kai-Uwe Ricke. Volgens hem zitten T-Online en T-Com te veel in elkaars vaarwater.

Het opkopen van de aandelen en het samenvoegen van de twee bedrijfsonderdelen gaat volgens de financiële topman van Deutsche Telekom, Karl-Gerhard Eick, rond de 2,9 miljard euro kosten. De integratie moet in de tweede helft van 2005 rond zijn.