DNB onderzoekt rol financiële sector bij matchfixing betaald voetbal

De Nederlandsche Bank (DNB) is een onderzoek gestart bij banken en trustkantoren naar mogelijke witwaspraktijken in het betaalde voetbal. 

De toezichthouder wil onder meer weten of de financiële sector zaken als matchfixing en louche transferdeals wel voldoende onderkent, maakte DNB donderdag bekend.

De afgelopen tijd hebben al gesprekken plaatsgevonden met onder meer de overheid en sportbonden. Hieruit kwam naar voren dat de voetbalsport op verschillende manieren gevoelig is voor corruptie.

Zo kunnen betalingen van royalty's niet in de haak zijn en kunnen voetbalclubs zich schuldig maken aan belastingontduiking. Ook kleven er witwasrisico's aan het eigendom van de clubs en aan transacties die samenhangen met uitzendrechten.

De financiële waakhond begint binnenkort met het benaderen van een brede selectie van banken. Eind juni worden de uitkomsten van het onderzoek met de sector gedeeld.

Verzekeraars

DNB schreef donderdag ook in een nieuw rapport dat verzekeraars nog altijd geen goede strategie hebben ontwikkeld voor de lange termijn. 

Daarin waarschuwt de toezichthouder nogmaals voor de penibele situatie van veel verzekeraars. Hun verdienmodel staat namelijk stevig onder druk, door de sterk gedaalde vraag naar individuele levensverzekeringen en de stevige concurrentie op het gebied van schadeverzekeringen.

Sommige bedrijven hebben volgens DNB stappen gezet om hun situatie te verbeteren, maar andere moeten nog duidelijker aangeven hoe hun toekomst eruitziet.

Over het algemeen vindt DNB de toekomstbestendigheid van de verzekeraars onvoldoende. Doelstellingen om die situatie te verbeteren zijn volgens de centrale bank afgelopen tijd ''nauwelijks gerealiseerd''.

Banken

DNB is in zijn rapport positiever over de banken. Die hebben hun financiële weerbaarheid afgelopen tijd versterkt. Hun winstgevendheid is toegenomen, onder meer omdat ze de kosten wisten te drukken. Verder verloopt de overgang naar de strengere kapitaalregels volgens schema.

De financiële sector als geheel is er volgens de toezichthouder nog niet voldoende in geslaagd om vertrouwen van het publiek terug te winnen. Daarbij zijn instellingen vaak onvoldoende in staat om integriteitsrisico's in te schatten, waardoor de sector kwetsbaar blijft voor witwaspraktijken, corruptie en belangenverstrengeling.

Lees meer over:
Tip de redactie