De Verenigde Staten en China waren vorig jaar opnieuw de belangrijkste handelspartners van de Europese Unie (EU).

De VS was met 619 miljard euro goed voor 18 procent van de totale Europese handel in goederen, meldt statistiekbureau Eurostat donderdag. Sinds 2011 daalde het aandeel van de VS bijna onafgebroken. In 2014 begon het percentage weer te stijgen.

China volgt met 521 miljard euro, oftwel 15 procent van het totaal. Het aandeel van China is sinds 2002 verdubbeld. In dat jaar ging het nog om 7 procent.

De handel met Rusland is sinds 2013 flink gedaald naar 6 procent (210 miljard euro) vorig jaar. Het aandeel van Zwitserland is bijna gelijk gebleven op 7 procent. Het ging vorig jaar om een handelsvolume van 253 miljard euro.

Duitsland

Verder blijkt Duitsland voor zestien EU-lidstaten de belangrijkste handelspartner voor export te zijn. Bij 22 lidstaten staat Duitsland in de top drie van exportlanden.

De grootste economie van Europa is met name een belangrijke afzetmarkt voor Tsjechië (32 procent), Oostenrijk (29 procent), Hongarije (28 procent) en Polen (27 procent).

Duitsland exporteert zelf ook veel naar andere EU-lidstaten. Het land staat in de top drie van bijna alle lidstaten. Ierland, Cyprus en Malta importeren relatief meer uit andere landen.

Buiten de EU

Voor bijna alle EU-lidstaten is de belangrijkste handelspartner eveneens lid van de EU. Dit gold overigens niet voor Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen exporteren het meest naar de Verenigde Staten. Ook Litouwen (Rusland) en Zweden (Noorwegen) exporteren het meest naar een land buiten de EU.

Vorig jaar exporteerden EU-lidstaten voor in totaal 4.861 miljard euro aan goederen. Daarvan ging 63 procent naar andere leden van de EU. De lidstaten importeerden voor in totaal 4.707 miljard euro. Zo'n 63 procent daarvan kwam uit een ander EU-land.