Inflatie eurozone licht gestegen in maart

De inflatie in de eurozone is in maart gestegen van -0,2 procent naar -0,1 procent. Dit betekent dat het leven in de eurozone iets goedkoper werd, vergeleken met maart een jaar eerder.

Dit meldt het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag op basis van voorlopige cijfers.

De daling van het prijspeil is vooral te danken aan goedkopere energie-gerelateerde producten. Het prijspeil in deze categorie zakt in maart met 8,7 procent door de fors gedaalde olieprijs. 

In andere categorieën stijgt het prijspeil juist. Zo stegen de prijzen voor diensten met 1,3 procent. Voedings- en genotsmiddelen werden 0,7 procent duurder.

ECB

De inflatie is voor de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste doelstelling. De ECB streeft ernaar om de stijging van het prijspeil op iets minder dan 2 procent te houden.

De laatste maanden daalde de inflatie juist en om de inflatie te doen stijgen, heeft de ECB nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo investeert de centrale bank nog meer geld in de financiële markten. De ECB hoopt dat de investeringen er uiteindelijk voor gaan zorgen dat bedrijven en consumenten meer uitgeven, zodat de prijzen weer stijgen. 

Eurostat geeft bij de eerste raming geen cijfers over afzonderlijke landen. Woensdag meldde het Duitse statistiekbureau wel dat de inflatie in Europa's grootste economie in maart op basis van de Europese meetmethode is uitgekomen op 0,1 procent. Het CBS meldt op 7 april de meest recente stand van de geldontwaarding in Nederland.

Lees meer over:
Tip de redactie