Shell wordt verdacht van omkoping rond de toekenning van een oliecontract in Nigeria. 

Onderzoekers van de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in verband met die zaak onlangs het hoofdkantoor in Den Haag bezocht, bevestigde een woordvoerder van het Nederlands-Britse olieconcern woensdag.

De krant Corriere della Sera meldde eerder dat Shell ook in Italië onderwerp van een onderzoek is, samen met oliemaatschappij Eni, die bij dezelfde deal in Nigeria betrokken is. Shell laat weten de beschuldigingen serieus te nemen en volledig mee te werken aan het onderzoek.

De beschuldigingen betreffen een oliedeal ter waarde van omgerekend zo'n 1 miljard euro die Shell en Eni in 2011 sloten. Zij verkregen daarbij het exploitatierecht op een in potentie zeer lucratief olieveld voor de Nigeriaanse kust.

Rond die transactie hangt al langer een zweem van corruptie, omdat de Nigeriaanse regering de opbrengst doorsluisde naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminister.

Eni

Sinds 2014 onderzoekt justitie in Italië hoeveel Eni wist van eventuele corruptie en witwaspraktijken in Nigeria, en of er smeergeld is betaald om de deal rond te krijgen. Dat onderzoek richt zich volgens Corriere della Sera nu ook op de rol van Shell. Daarom zijn ook de Nederlandse autoriteiten erbij betrokken.

Shell benadrukt dat het integriteit hoog in het vaandel heeft staan. ''Het is een van onze kernwaarden en dicteert de manier waarop wij zakendoen. Alle werknemers zijn gehouden deze principes in ere te houden. Als zij dat niet doen, dan heeft dat consequenties, tot ontslag aan toe.''