AMSTERDAM - Lagere koersen van technologiebedrijven hielden de Europese beurzen maandagmorgen in hun greep. De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waaraan vooral technologiefondsen genoteerd staan, sloot vrijdag 3 procent lager. Daarop kregen dergelijke bedrijven in Europa ook een tik.

De toonaangevende AEX-index van de beurs in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend een stand van 487,12 punten. Dat is een verlies van 3,42 punten ofwel 0,7 procent. Ook de andere Europese beurzen noteerden verliezen. Voor de beurs in Londen bedroeg het verlies 0,35 procent. Parijs was 0,4 procent lager en Frankfurt stond 0,15 procent in de min.

In Amsterdam was de grootste daler CMG, dat veel in telecom doet. Het bedrijf kreeg te maken met afwaarderingen en stond tegen de middag op een verlies van 12,5 procent op 2,10 euro. ASML, maker van machines voor de chipindustrie, deed 21,50 euro, een verlies van 3,37 procent. "Dat heeft te maken met de minder goede kwartaalresultaten van concurrent Nikon", zegt een handelaar. "Dat sleept ASML mee.

De handelaar vindt dat de beurzen zich over het algemeen goed houden. "De index houdt beter stand dan ik had verwacht", zegt hij. "Ik zie dat vooral defensieve fondsen voorkomen dat de index verder wegvalt. TPG, Akzo Nobel, Aegon en DSM noteren kleine plusjes."

Onder de middelgrote fondsen was het zelfde beeld te zien. De MidKap-index noteerde een stand van 510,30 punten, een verlies van ,4 procent. Zo klom supermarktconcern Laurus met 2,5 procent naar ,65 euro. Als alles meezit tekent het bedrijf deze week een overeenkomst die voorziet in een extra kapitaalinjectie. Grootste daler was Volker Wessels Stevin. Het fonds daalde 2,8 procent naar ,01 euro.

Bij de Europese telecomfondsen zat er veel beweging in de koersen. Veel hoger was Deutsche Telekom, dat met een koersstijging van 3,8 procent de index van de Duitse beurs aanvoerde. Eerder op de ochtend zat de koers op een dieptepunt van 12 euro, hegeen voor veel beleggers aanleiding was te gaan kopen, ondanks een afwaardering van het fonds.

KPN ging van een verlies van 0,7 naar een winst van 0,7 procent. Het Britse BT zakte evenwel verder weg tot een verlies van 2 procent. France Telecom ging van minus 1,7 procent naar plus 1 procent.

Euro

De euro stond tegen het middaguur op 0,9155 dollar. Dat was hoger dan de 0,9120 dollar van vrijdag bij het eind van de handel. Ook tegenover het pond sterling ging de euro omhoog, van 0,6240 naar 0,6255.