Nederland is van de ontwikkelde Europese landen het meest aantrekkelijk om er een onderneming te vestigen. 

Buitenlandse bedrijven zijn in Nederland aanzienlijk goedkoper uit dan in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië, meldt KPMG in een onderzoek.

Ook Japan, Australië, Canada en de Verenigde Staten moeten Nederland voor laten gaan. Van de tien onderzochte landen is Mexico het goedkoopst om een nieuwe onderneming te starten. Het land is 22,5 procent goedkoper ten opzichte van de Verenigde Staten, gevolgd door Canada (14,6 procent) en Nederland (12,3 procent).

KPMG keek onder meer naar de kosten voor huisvesting, arbeid, transport, energie en de fiscale kosten. Nederland is vooral relatief voordelig als het gaat om de belastingen op zakelijk onroerend goed, het tarief voor elektriciteit en de vennootschapsbelasting, aldus het advies- en accountantsbureau.

Onderzoek

Vooral voor bedrijven die actief zijn in onderzoek en ontwikkeling is ons land aantrekkelijk vanwege fiscale stimuleringsmaatregelen. Dat Nederland goed scoort in het onderzoek is volgens KPMG een belangrijk signaal naar buitenlandse bedrijven die in deze tijd het accent leggen op kosten.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt ook dat ten opzichte van 2014, alle onderzochte landen goedkoper zijn geworden dan de Verenigde Staten. "De forse waardestijging van de dollar  heeft wereldwijd grote gevolgen gehad voor het zakendoen", constateert Edwin Herrie, partner bij KPMG.