Het onderzoek naar mogelijke misleiding door ExxonMobil van investeerders en het publiek over de risico's van klimaatverandering breidt zich gestaag uit. 

Enkele maanden nadat de openbaar aanklager van New York een dagvaarding stuurde naar Exxon met een verzoek om informatie, volgen nu ook de openbaar aanklagers van Massachusetts en de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Eerder bleek al dat ook Californië het Amerikaanse oliebedrijf in het vizier heeft. Het concern zou bijna veertig jaar hebben gelogen over de impact van klimaatverandering op de resultaten. Onderzoekers van Exxon zouden in de jaren zeventig al hebben ontdekt dat door mensen veroorzaakte uitstoot van schadelijke gassen het klimaat schaadt. Het zou actief informatie over klimaatverandering bij het publiek weggehouden hebben, terwijl het zelf actief de eigen infrastructuur wapende tegen een stijgende zeespiegel.

"Als ExxonMobil doelbewust heeft geprobeerd het oordeel van klanten te vertroebelen, zijn we vastbesloten om het bedrijf ter verantwoording te roepen", aldus procureur-generaal Claude Earl Walker van de Maagdeneilanden. Hij maakt nu deel uit van een groep van 17 procureur-generaals die samenwerken om te kijken of fossiele brandstofbedrijven beleggers en consumenten hebben misleid.

Exxon zei eerder al de risico's van klimaatverandering zeer serieus te nemen en dat het concern al lang werkt aan mogelijkheden om de uitstoot terug te dringen. Ook heeft het bedrijf naar eigen zeggen investeerders jarenlang geïnformeerd over de zakelijke risico's van klimaatverandering.