'Uitbuiting bij transport personenauto's Mercedes'

Bij transporten van nieuwe personenauto’s van Mercedes door Europa worden Oost-Europese chauffeurs uitgebuit. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV.

De chauffeurs werken voor tweehonderd euro per maand en krijgen zeventien cent per kilometer. Het basisloon voor een Nederlandse chauffeur is tienmaal hoger, aldus de FNV.

Van het loon dat de Oost-Europese chauffeurs verdienen wordt maandelijks ook nog honderd euro ingehouden. Dat wordt in een fonds gestort, waaruit de chauffeurs eventuele schades zelf moeten betalen.

'Papieren tijger'

Mercedes heeft een sociaal beleid dat onderaannemers moeten toepassen, maar dit blijkt volgens de FNV een ''papieren tijger’’. Uit het onderzoek komt het beeld naar voren van chauffeurs die zich gediscrimineerd en uitgebuit voelen.

Ze leven weken in hun kleine cabines om zoveel mogelijk voertuigen mee te kunnen nemen en kunnen vaak maar één keer in de week warm en vers voedsel eten.

Voor het onderzoek sprak de FNV sprak met tientallen chauffeurs die werken voor de Roemeense satellietvestiging van het Oostenrijkse transportbedrijf Hodlmayr.

In een reactie laat moederbedrijf van Mercedes Benz, Daimler, weten dat ze de aantijgingen zeer serieus nemen en indien nodig stappen zullen ondernemen.

Lees meer over:
Tip de redactie