RIJSWIJK - Provincies en gemeenten mogen een deel van hun belang in de stroom- en gasnetten van energiebedrijven gaan verkopen. Dat kan hen miljarden opleveren.

Volgens het ministerie van Economische Zaken komt minister Brinkhorst (Economische Zaken) maandag met een plan van aanpak. Deze geste is mede bedoeld om het verzet te breken van de lagere overheden tegen de plannen energiebedrijven te splitsen.

Energiebedrijven, die eigendom zijn van provincies en gemeenten, moeten voor 1 januari 2007 hun netwerk hebben afgescheiden van hun productie- en leveringsactiviteiten. Dat verbetert volgens Brinkhorst de marktwerking.

Deelbelang

Gemeenten en provincies zouden hun deelbelang in het netwerk kunnen gaan verkopen zodra de afsplitsing van het energiebedrijf een feit is.

De netten zijn naar schatting 20 miljard euro waard en vormen de belangrijkste inkomstenbron van de energiebedrijven. Zij zijn dan ook faliekant tegen opsplitsing. Nuon, dat samen met Essent en Eneco bijna geheel Nederland van stroom voorziet en fel tegen de plannen ageert, wilde niet reageren op het zaterdag via het Financieele Dagblad uitgelekte plan. "We zien het maandag wel", aldus een woordvoerder.