FRANKFURT - Moederbedrijf General Motors is bezig het automerk Opel kapot te maken. Dat beweert de voorzitter van de ondernemingsraad van de Duitse Opel, Klaus Franz. In een zaterdag gepubliceerd gesprek met het Duitse persbureau DPA zei hij de situatie niet langer te kunnen aanzien. "Ze zetten met hun bezuinigingsvoorstellen en kritiek een goede onderneming bij het grof vuil."

Topmensen van GM hebben Opel de afgelopen dagen onder meer gebrekkige concurrentiekracht verweten. Het Amerikaanse concern lijkt van plan te zijn ten minste tienduizend van de nu nog bestaande 62.000 arbeidsplaatsen bij zijn Europese dochterbedrijven te schrappen.

Bovendien heeft topman Fritz Henderson twijfels geuit over de productiviteit bij de Opelfabriek in Rüsselsheim. Daar zou hij volgens berichten in het blad Wirtschaftswoche eventueel zes- tot zevenduizend banen schrappen. In Rüsselsheim werken nu nog twintigduizend mensen.

Nog deze maand presenteert Henderson zijn saneringsplan. Tot die tijd wil Franz niet ingaan op mediaberichten over massaontslagen. "We willen aan de onderhandelingstafel tonen dat ons meedenken meer oplevert dan de botte bijl die de Amerikanen hanteren." Opel lijdt al vijf jaar achtereen verlies.