Frankrijk overtreft begrotingsdoelstelling

Frankrijk heeft zijn begrotingstekort afgelopen jaar teruggedrongen tot 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 4 procent een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau Insee. 

Het tekort blijft daarmee boven de Europese norm van 3 procent, maar is wel sterker gedaald dan de Franse regering aan de Europese Commissie had beloofd.

Frankrijk kampt al sinds het begin van de financiële crisis in 2008 met een fiks hoger tekort dan de regels van de Europese Monetaire Unie (EMU) toestaan.

Het land wist in Brussel echter keer op keer meer tijd los te peuteren om de overheidsfinanciën weer in het gareel te brengen. Voor dit jaar was een daling van het tekort naar 3,8 procent afgesproken. Uiterlijk volgend jaar moet Frankrijk aan de EMU-norm voldoen.

Staatsschuld

De Franse staatsschuld is afgelopen jaar juist verder opgelopen, en bedraagt nu 95,7 procent van het bbp. Niet eerder was de overheidsschuld zo hoog, afgezet tegen de totale omvang van de Franse economie. Volgens de Europese regels mag de zogenoemde schuldquote van een euroland niet hoger zijn dan 60 procent van het bbp. Ook daar zit Frankrijk al jaren boven.

Insee meldde verder dat de Franse economie in de laatste drie maanden van 2015 met 0,3 procent is gegroeid. Dat is net zoveel als in een eerdere schatting, en in overeenstemming met wat economen verwachtten.

Wel is het groeicijfer over het derde kwartaal van vorig jaar licht naar boven bijgesteld, van 0,3 procent naar 0,4 procent. Over heel 2015 kwam de groei uit op 1,2 procent, tegen een eerdere raming van 1,1 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie