Volkswagen roept wereldwijd 800.000 auto's van de types Touareg en Porsche Cayenne terug voor een controle. 

In Nederland gaat het om ongeveer 700 Touaregs en ruim 3700 Porsches, aldus een woordvoerder van Volkswagen- en Porsche-importeur Pon donderdag.

De ongeveer 410.000 Porsche Cayennes en zo'n 390.000 Volkswagen Touaregs die wereldwijd worden teruggehaald, kunnen problemen hebben met een losse borgring bij de pedalen. Het probleem werd ontdekt tijdens interne onderzoeken.

De controle van de auto's duurt volgens de zegsman ongeveer een half uur. Eigenaren krijgen per brief een oproep van hun garage.

Akkoord

Eerder werd donderdag bekend dat Volkswagen naar aanleiding van het dieselschandaal geen akkoord heeft weten te bereiken met de Amerikaanse autoriteiten over een oplossing voor de 600.000 dieselauto’s van het bedrijf die op de Amerikaanse wegen rijden.  

 24 maart werd als deadline gezet door de Amerikaanse rechtbank. Van de rechter heeft de Duitse automaker extra tijd gekregen. Nu heeft het bedrijf tot 21 april om met een concreet en gedetailleerd voorstel te komen.

Volkswagen zou te maken hebben met technische uitdagingen in het vinden van een oplossing voor de auto’s. Er zou wel "substantiële vooruitgang" zijn geboekt. Sommige deskundigen twijfelen er aan of er überhaupt wel een oplossing mogelijk is.