Propertize, de afgesplitste vastgoedpoot van SNS Reaal, heeft zijn portefeuille afgelopen jaar met 1,5 miljard euro zien slinken. 

Dat is vooral te danken aan verkopen en aflossingen en slechts in beperkte mate (13 miljoen euro) aan waardeverminderingen. Dat meldt het bedrijf woensdag.

Propertize is de 'bad bank' waarin de vastgoedleningen van de begin 2013 genationaliseerde bank en verzekeraar zijn ondergebracht. Het bedrijf heeft tien jaar de tijd gekregen om de door slechte leningen geplaagde vastgoedportefeuille die SNS Reaal bijna fataal werd, af te wikkelen.

De teller stond eind vorig jaar nog op 3,4 miljard euro, 30 procent minder dan een jaar eerder. Afgelopen jaar werd voor het eerst een nettowinst behaald, van 46 miljoen euro. Een jaar eerder resteerde onder de streep een tekort van 49 miljoen euro. De winst wordt geheel uitgekeerd aan de overheid.

SNS Reaal ging in 2013 bijna kopje onder door aanhoudende verliezen bij zijn vastgoedtak SNS Property Finance. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zag geen andere uitweg dan het financiële concern te nationaliseren.

Vivat

De verzekeringstak is inmiddels onder de nieuwe naam Vivat verkocht aan de Chinese branchegenoot Anbang. Gezien de slechte financiële situatie betaalde die niet meer dan het symbolische bedrag van 1 euro, maar dat scheelde de overheid wel een fikse kapitaalinjectie.

Met de verkoop van Propertize is in december een begin gemaakt. Over de privatisering van SNS Bank is nog geen besluit genomen. Dinsdag bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet de mogelijkheid onderzoekt om de bank in handen van de overheid te houden.