AMSTERDAM - Schuitema, de overkoepelende organisatie van supermarkt C1000, zet goed functionerende werknemers ouder dan 23 jaar onder druk om in te stemmen met een vertrekregeling. Het bedrijf wil de arbeidskosten verlagen door alle oudere werknemers te vervangen voor jongeren. Dat meldt CNV dienstenbond vrijdag.

Schuitema exploiteert 85 van de 472 C1000-winkels. De andere vestigingen zijn in handen van zelfstandige ondernemers. Als Schuitema niet onmiddellijk stopt, zal de bond in de C1000-winkels van Schuitema klanten informeren over het arbeidsbeleid van de koepelorganisatie.

Volgens CNV-bestuurder Neoletta Poelgeest zijn ongeveer vijftig meldingen binnengekomen. "Al lang voor de prijzenoorlog heeft Schuitema ons geïnformeerd dat de loonkosten te hoog waren. Toen zijn al mensen weggegaan, op een normale manier. Maar begin dit jaar is Schuitema zonder overleg met de bonden begonnen vrijwillige regelingen aan te bieden aan prima functionerende oudere werknemers. In juni hebben wij gezegd dat dit niet kon. Schuitema heeft toen beloofd een loopbaanregeling in te stellen en dat is niet gebeurd."

'Pure leeftijdsdiscriminatie' noemt de bondsbestuurder het beleid. "Het personeel wordt enorm onder druk gezet om in te stemmen met een vertrekregeling. Als mensen dan vervolgens niet meewerken, wordt de druk nog eens opgevoerd. De sfeer is totaal verpest." Schuitema deelt volgens de bond onterecht officiële waarschuwingen uit. "Bij drie waarschuwingen is het exit."

Schuitema NV beraadt zich nog op een reactie.