NEW YORK - De Amerikaanse bank Citigroup heeft een aanklacht ingediend tegen de regering van Italië. Die betreft het reddingsplan voor het zuivelconcern Parmalat, dat eind vorig jaar bijna failliet ging. Daarbij zouden de belangen van geldschieters en investeerders zijn geschaad.

Dat staat in een verklaring die Citigroup vrijdag naar buiten heeft gebracht. Volgens de bank heeft Rome, dat het reddingsplan heeft goedgekeurd, verzuimd "een eerlijk proces voor het indienen van claims'' te garanderen. Topman Enrico Bondi van Parmalat, tevens curator, had aanbevolen een vordering van Citigroup ter grootte van 500 miljoen euro af te wijzen. Hij ging slechts akkoord met een bedrag van 2 miljoen euro.

Parmalat raakte in moeilijkheden toen een omvangrijk boekhoudschandaal aan het licht kwam. "Citigroup zal alle middelen inzetten die het concern ter beschikking staan om de geleden schade vergoed te krijgen.''

Deze zomer diende Parmalat bij een Amerikaanse rechter een eis tot schadevergoeding tegen Citigroup in van 10 miljard dollar.