Het akkoord over de cao Jumbo distributiecentra (DC) is dinsdag alsnog bestendigd door de betrokken vakbonden en supermarktketen Jumbo. Daarmee zijn de acties waarmee FNV Handel en CNV Vakmensen dreigden van de baan.

Onlangs haalde de top van het bedrijf nog een streep door eerder gemaakte cao-afspraken. Een onderhandelaar van de supermarktketen werd teruggefloten door de raad van bestuur van Jumbo.

Vervolgens dreigden de bonden met acties tijdens de drukke periode voor Pasen. Maar op dinsdag wisten de partijen het toch eens te worden.

De ongeveer drieduizend werknemers die onder de cao vallen, krijgen een loonsverhoging van 1,75 procent. Verder ontvangen 22-jarige werknemers niet langer een jeugdloon, maar worden ze net zo beloond als volwassenen. Bestuurder Kitty Huntjens van CNV Vakmensen noemt dit "een kleine stap in de goede richting" voor jongeren.

Verder kunnen 61-jarige werknemers al vrije tijd inruilen voor geld. "Het werken in de distributiecentra is fysiek zwaarder dan de gemiddelde baan. Met deze afspraak zorgen we ervoor dat de meesten op een gezonde manier kunnen doorwerken tot hun pensioen", zegt bestuurder Henk van der Ploeg van FNV Handel.

De cao zal per 1 april ingaan en is een jaar geldig.

Lonen

De vakbonden en de supermarktketen hebben afgesproken zich in te zetten voor meer gelijkheid in loonkosten en loonniveaus in de sector supermarkten logistiek. 

De vakorganisaties erkennen dat de lonen bij Jumbo boven het gemiddelde in de sector ligt. De vakbonden vinden dat ongewenst, omdat ze een vergelijkbaar loon willen voor vergelijkbaar werk. Ook Jumbo is niet blij met die situatie, omdat het bedrijf zo minder goed kan concurreren met andere supermarktketens.

In de komende maanden zullen de partijen de loonkosten en loonniveaus van Jumbo in een onderzoek vergelijken met die van andere bedrijven. De resultaten van dat onderzoek zullen begin volgend jaar worden besproken bij nieuwe cao-onderhandelingen.

"De bonden en Jumbo streven hierbij naar een duurzame loonkostenontwikkeling die goed is voor de medewerkers en voor Jumbo", aldus FNV.

Acties

Eind februari hebben werknemers van distributiecentra in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden actiegevoerd. Daarna stelden de vakbonden een ultimatum.

"De dreiging van acties waaruit bleek dat het de werker van het distributiecentrum menens was, heeft volgens de bonden geleid tot het alsnog bestendigen van het cao-akkoord."

De komende dagen leggen de bonden het ter goedkeuring voor aan hun leden.