Neelie Kroes heeft een nieuwe baan. De voormalig minister en eurocommissaris gaat per 1 mei aan de slag als directielid bij Salesforce, maakt het Californische softwarebedrijf dinsdag bekend.

De maker van onder meer programma's voor klantrelatiebeheer hoopt te kunnen profiteren van de ruime ervaring van Kroes in de publieke en private sector, licht miljardair en topman Marc Benioff toe.

''Ze is een ongelofelijke en gerespecteerde leider, die werkervaring meebrengt op de hoogste niveaus in de Europese overheid, technologie en zakenwereld."

Kroes voerde als Europees commissaris voor mededinging onder meer onderzoeken aan naar de softwaregiganten Google en Microsoft. Dat leverde die laatste een boete van bijna een half miljard euro op.

Kroes wordt het twaalfde lid van het zogenoemde 'board of directors' en krijgt geen uitvoerende rol. Andere bekende commissarissen bij het bedrijf zijn onder meer oud-minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten Colin Powell en bestuursvoorzitter van YouTube Susan Wojcicki.

Vorig jaar kreeg Kroes ook al een adviseursrol bij Bank of America Merrill Lynch.