Het Duitse mediaconcern Bertelsmann heeft in 2015 zowel meer winst als omzet geboekt. Onder meer tv-activiteiten in Nederland en Duitsland brachten meer geld in het laatje. 

Bovendien profiteerde het concern van positieve wisselkoerseffecten en de verkoop van bestsellers als het boek Grey van E.L. James.

De omzet steeg met 2,8 procent tot 17,1 miljard euro. De winst verdubbelde bijna tot 1,1 miljard euro. Dat was te danken aan een sterk operationeel resultaat en het wegvallen van eenmalige posten die een jaar eerder in de boeken werden gezet.

Bertelsmann, dat in 1835 door Carl Bertelsmann werd opgericht als uitgever van christelijke boeken, is onder meer grootaandeelhouder van RTL Group en mede-eigenaar van de boekenuitgever Penguin Random House. 

In een toelichting zei topman Thomas Rabe van Bertelsmann dat het bedrijf zijn huidige aandeel in Penguin van 53 procent zal uitbreiden, mocht uitgever Pearson vanaf volgend jaar besluiten zijn belang te verkopen.

Verbetering

Bertelsmann voorziet voor dit jaar een verdere stijging van de omzet en een verdere verbetering van de winstgevendheid. Met name muziekdivisie BMG zal meer geld opbrengen zo is de verwachting. Maar ook bij dienstverlener Arvato en sommige van de onderwijseenheden zal meer winst worden gemaakt.

Mogelijk doet de onderneming via dochter RTL tevens een gooi naar de uitzendrechten van de Bundesliga, de hoogste afdeling van het Duitse voetbal. Maar niet tegen iedere prijs, zo werd aangeven.