TOKIO - Toyota heeft een recordjaar achter de rug. De Japanse autoproducent behaalde in het eind maart afgesloten boekjaar 2001/2002 een winst voor belastingen van 1,1 biljoen yen (8,6 miljard euro). Nog niet eerder boekte het concern een zo hoge winst. Bovendien is het de eerste onderneming in Japan die meer dan een biljoen yen winst maakt.

Toyota's tweede man, Ryuji Araki, verklaarde maandag dat het recordresultaat tot stand is gekomen dankzij de zwakke koers van de yen een ingrijpende kostenverlagingen. De omzet nam toe met 12,5 procent tot 15,1 biljoen yen (118 miljard euro).

De lage koers van de yen stimuleerde de export van Toyota. In de Verenigde Staten leverde dat een winststijging op, vooral bij Lexus, het luxemerk van het concern. Ook in eigen land boekte het autoconcern meer winst.

In Europa was er nog sprake van verlies. Araki schreef dat toe aan aanloopkosten bij de productie van het model Yaris in Frankrijk. Araki denkt hier binnenkort winst te kunnen maken, zeker als de valutakoersen zich ginstig ontwikkelen.