Jens Weidmann, de president van de Duitse centrale bank, waarschuwt voor een discussie over het simpelweg uitdelen van geld om economische groei te stimuleren.

Dit doet hij in een interview met Die Funke Mediengruppe, zo melden Duitse media.

Volgens de president van de Bundesbank zou deze praktijk voor forse problemen zorgen bij de banken. "Landen en belastingbetalers in het eurogebied zouden uiteindelijk de rekening moeten betalen."

Helikoptergeld wordt nu al eens genoemd als een nieuw onderdeel van monetair beleid in de eurozone. Hierbij krijgt iedereen bijvoorbeeld 'gratis' geld bijgeschreven op een rekening. Zo kan iedereen meer uitgeven en groeit de economie, is het idee.

In de praktijk is dit nog bijna nooit op grote schaal gebeurd. En critici zoals Weidmann zien dit niet zitten. 

Hij herhaalt verder zijn kritiek op het beleid van ECB-president Mario Draghi om de geldkraan verder open te zetten. Onlangs werd het opkoopprogramma van de ECB uitgebreid met nog eens 20 miljard euro aan maandelijkse financiële producten.

Hervormingen 

Ook worden er meer verschillende financiële producten opgekocht en heeft de ECB verschillende renteniveaus verlaagd waardoor het lenen van geld goedkoper moet worden.

Weidmann pleit voor een pauze in plaatst van meer "roekeloze" experimenten met monetair beleid. Hij hamert, net zoals Draghi overigens, op hervormingen bij de Europese overheden zelf. Monetair beleid kan deze hervormingen niet vervangen, is de boodschap.