De Britse minister Iain Duncan Smith voor Werk en Pensioen is afgetreden. Hij had de taak om stevige bezuinigingen door te voeren op zijn ministerie, maar volgens Smith zijn die "onverdedigbaar".

Op de planning stonden bezuinigingen van meer dan 4 miljard pond (ruim 5 miljard euro) op de Britse versie van het persoonsgebonden budget, schrijft de BBC vrijdag.

Zo'n 640.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk zouden worden getroffen door de bezuiniging. Volgens Smith is dat onverdedigbaar met een begroting die vooral gunstig zou zijn voor belastingbetalers met hoge inkomens.

Nieuw stelsel

De bezuiniging moeten worden doorgevoerd voor een nieuw stelsel voor persoonsgebonden budgetten dat in januari 2017 wordt ingevoerd. De pgb's zijn bedoeld voor het opvangen van extra kosten voor chronisch zieken en gehandicapten.

Duncan, die van 2001 tot en met 2003 leider was van de Conservatieven en de oppositie, spreekt van een "te vergaande compromis".

Volgens de politicus lijkt het bezuinigingsbeleid meer op politiek te zijn gebaseerd dan op het belang van de nationale economie. "Daarom dien ik met veel spijt mijn ontslag in."