NIEDERRHEIN/WEEZE - Ongeveer 3000 reizigers zijn gestrand door problemen bij de luchtvaartmaatschappij V-Bird. De vervoerder heeft alle vluchten tot nader order geannuleerd. Dat heeft interim-bestuurder H. Pelsers van V-Bird vrijdag bevestigd.

Gesprekken tussen V-Bird, dat in financiële problemen zit, en de ExelAviationGroup van investeerder Erik de Vlieger zijn vastgelopen. Het Amerikaanse bedrijf ILFC, waarvan V-Bird de vliegtuigen huurt, wil daarom niet langer de toestellen beschikbaar stellen.

Activiteiten

V-Bird liet vrijdagmorgen om 04.00 uur aan Niederrhein weten alle activiteiten te staken. De vervoerder had dagelijks twintig vluchten naar zeventien bestemmingen vanaf Niederrhein. Vliegmaatschappij German Wings biedt volgens Pelsers in Duitsland door V-Bird gedupeerde reizigers tegen gereduceerd tarief zitplaatsen aan.

Een vlucht van V-Bird vanaf Maastricht Aachen Airport (MAA) vrijdagavond is onzeker. Ongeveer veertig passagiers zouden het vliegtuig naar Nice nemen. V-Bird vliegt een keer per week vanaf MAA.

Verliezen

"In de aanloopfase heeft V-Bird zulke grote verliezen geleden dat die ons nu tegen de muur drukken", zei Pelsers. "Maar juist de laatste maanden zijn de omzet en de opbrengst per ticket hoger dan ooit." Pelsers is verbaasd dat de onderhandelingen met De Vlieger in de nacht van donderdag op vrijdag zijn afgebroken. "We dachten dat het juist de goede kant op ging."

V-Bird probeert op zeer korte termijn alsnog met De Vlieger om tafel te gaan zitten. Een woordvoerder van de ExelAviationGroup liet echter weten dat een overname van V-Bird onwaarschijnlijk is. "We hebben gekeken of de maatschappij bij ons bedrijf past, maar dat bleek niet zo te zijn."

V-Bird praat ook met een buitenlandse investeerder. "ILFC zal de vliegtuigen weer beschikbaar stellen als de onderhandelingen goed aflopen", aldus Pelsers. Hij verwacht daarover vrijdag of uiterlijk dit weekeinde meer zekerheid te krijgen.