VENLO - Kopieermachinefabrikant Océ heeft een tegenvallend derde kwartaal achter de rug. Het bedrijf zag zich geconfronteerd met dalende inkomsten uit service- en huurcontracten. Ook bleef de groei in de verkoop van nieuwe systemen achter bij de trend die in het eerste halfjaar was gesignaleerd.

De omzet is daardoor 1,1 procent lager uitgekomen op 645,7 miljoen euro, zo meldde Océ vrijdag. De nettowinst kwam uit op 14,1 miljoen euro. Vorig jaar was er nog een verlies van 5,6 miljoen euro door een forse afschrijving op enkele activiteiten.

De resultaten hebben betrekking op de periode juni-augustus. Océ hanteert een gebroken boekjaar en is daardoor altijd het eerste Nederlandse beursfonds dat met kwartaalresultaten naar buiten komt.

Océ liet bij de presentatie van de halfjaarcijfers weten met een positief gemoed het tweede halfjaar te zijn ingestapt omdat er weer groei zat in de verkoop van zijn apparaten. De enige kink in de kabel zou nog de dure euro zijn, die de resultaten al sterk onder druk hadden gezet in de eerste helft van 2004.

Klanten bleken echter toch voorzichtiger dan Océ had verwacht. Dit gold vooral voor de omzet die het behaalt uit service, huur en leasing. Volgens bestuursvoorzitter R. van Iperen is hier geen sprake van afstel, maar van uitstel. "De verdere groei van de machinepopulatie zal op termijn leiden tot groeiende inkomsten uit service", aldus de topman.