DEN HAAG - KPN gaat opnieuw fors ingrijpen in het personeelsbestand. Het telecombedrijf schrapt 750 arbeidsplaatsen bij het onderdeel EnterCom. Daarvan worden er 140 per direct opgeheven.

De overige banen vervallen in de loop van het volgend jaar. Dat heeft KPN vrijdag bekendgemaakt.

KPN EnterCom, onderdeel van de divisie KPN Vaste Telefonie, telt momenteel ruim 2600 werknemers. Het bedrijf installeert en onderhoudt telefooncentrales bij bedrijven.

In verband met teruglopende werkzaamheden zijn enkele maanden gelden werknemers gedetacheerd bij andere KPN-onderdelen. De directie verwachtte dat de hoeveelheid werk weer zou toenemen.

Grove inschattingsfout

"Het is een grove inschattingsfout dat men dacht dat de terugloop van werk van tijdelijke aard zou zijn. Voor de gedetacheerden was omscholing of begeleiding van werk naar werk een veel betere optie geweest," aldus bestuurder Danielle Wiek.

Abvakabo heeft een goed Sociaal Plan afgesproken met KPN met duidelijke vergoedingen bij ontslag. Als de kabinetsplannen doorgaan wordt per 1 april 2005 echter zwaar gekort op de uitkeringen.

Wiek: "Het duurt gemiddeld tien maanden voordat deze mensen formeel ontslagen zijn. De ontslagvergoeding die op 1 april boven het jaarloon uitstijgt, wordt volgens de huidige plannen gekort op de uitkering. Voor deze groep oudere gespecialiseerde werknemers is dat financieel een ramp die hen duizenden euro's gaat kosten."

De gemiddelde leeftijd van de werknemers ligt ruim boven de 45 jaar. De meeste werknemers zijn al lang in dienst bij KPN en zeer gespecialiseerd op dit telecom-onderdeel. "Soortgelijk werk is nauwelijks te vinden en omscholing van deze werknemers kan lang gaan duren. Ik hoop dat ik samen met de directie in elk geval het Sociaal Plan kan aanpassen. Dat is het minste wat KPN voor deze werknemers kan doen."