DNB verwacht kort positief effect lage olieprijs op economie

De lage olieprijs heeft op de korte termijn een positief, maar bescheiden, effect op de economische groei in Nederland.

Dit stellen onderzoekers van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag na een doorrekening van de lage olieprijs in het economische model dat de centrale bank gebruikt.

In het model levert een permanente daling van 25 dollar van de olieprijs tot een 0,2 procent hoger bbp in de eerste drie jaar na de prijsdaling.

Tussen juni 2014 en maart 2016 is de prijs van een vat Brent-olie gedaald van 114 dollar naar 40 dollar.

Het effect van de lage olieprijs is minder hoog dan in bijvoorbeeld de jaren zeventig en tachtig. De Nederlandse economie was toen meer afhankelijk van olie. Sindsdien is de dienstensector relatief groter geworden in Nederland.

Wereldhandel

DNB heeft in zijn berekeningen geen rekening gehouden met een hogere wereldhandel. Waarschijnlijk is dat effect beperkter dan bij eerdere olieprijsdalingen. 

De Verenigde Staten, een belangrijke mondiale groeimotor, zijn inmiddels een belangrijke olieproducent geworden en zullen daardoor veel minder profiteren van de lagere olieprijs. Lagere investeringen in schalieproductie kunnen de Amerikaanse groei zelfs drukken.

Tankstations

Een lagere olieprijs zorgt ervoor dat consumenten minder kwijt zijn bij bijvoorbeeld de tankstations. Consumenten kunnen zo dus meer geld uitgeven aan andere dingen. Na drie jaar stijgt de particuliere consumptie met 1,4 procent, aldus DNB.

Verder nemen de bedrijfsinvesteringen toe door een toename van de economische activiteit en hogere winstmarges.

 

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie