Stijging aantal WW-uitkeringen door faillissementen winkelketens

Het aantal WW-uitkeringen is in februari met ongeveer 1 procent gestegen vergeleken met een maand eerder.

Dit blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal krijgen zo'n 469.000 mensen een WW-uitkering.

Vooral in de sector grootwinkelbedrijf steeg het aantal uitkeringen door de faillissementen van grote winkelketens. Vergeleken met een maand eerder nam het aantal uitkeringen in deze branche met 29 procent toe. Op jaarbasis werd een stijging van 44 procent gemeld.

Winkelketens zoals V&D en het moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport werden de laatste maanden failliet verklaard. In sommige andere sectoren zoals het onderwijs nam het aantal lopende WW-uitkeringen juist af.

Het aantal werklozen in de beroepsbevolking is licht gestegen in februari. Er kwamen zevenduizend werklozen bij waarmee het totaal steeg naar 581.000. Zo'n 6,5 procent van de beroepsbevolking is werkloos. 

Rotmaand 

"Februari was voor veel mensen een echte rotmaand, vooral voor de medewerkers van V&D", aldus Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in reactie op de cijfers. "Dat zien we nu ook terug in de cijfers."

Asscher wijst erop dat de werkloosheid wel lager is dan een jaar geleden. "Dat is belangrijk voor de mensen die hun baan kwijt zijn en snel iets nieuws hopen te vinden."

Video: Wat is werkloosheid?

Lees meer over:
Tip de redactie