Jarige Amsterdamse beurs krijgt rente op eeuwenoude obligatie

De Amsterdamse beurs is vrijdag jarig en krijgt als 'cadeautje' een bijzondere rentebetaling. De ruim 700 euro komt uit de zak van het Utrechtse hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Het hoogheemraadschap gaf honderden jaren geleden, toen nog onder de naam Lekdijk Bovendams, obligaties uit.

De rentebrieven die in het archief van de beurs worden bewaard, zijn de oudste twee nog rentegevende obligaties ter wereld.

Na enkele dijkdoorbraken aan het begin van de zeventiende eeuw, waarbij zelfs Amsterdam het niet droog hield, haalde het hoogheemraadschap in 1638 en 1765 met de rentebrieven geld op om dijkverstevigingen te kunnen bekostigen.

Het hoogheemraadschap haalde met de leningen eerst 3.200 carolusgulden en daarna 1.000 Vlaamse ponden op, die later beide werden omgezet naar guldens.

Kenners zien in de gezamenlijke strijd van Nederlanders tegen het water een belangrijke verklaring voor het ontstaan van de mondiale aandelenhandel.

De 414e beursverjaardag verwijst terug naar de eerste 'beursgang' van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in 1602. De VOC was de eerste naamloze vennootschap ter wereld dat vrij verhandelbare aandelen uitgaf.

Lees meer over:
Tip de redactie