Vakbonden willen in aanloop naar Pasen acties bij Jumbo

De vakbonden FNV en CNV dreigen in aanloop naar het paasweekend met acties vanwege het verbreken van de nieuwe cao voor medewerkers in de distributiecentra.    

Dat zeggen bestuurders van beide bonden woensdag.​ De supermarkten dreigen daardoor met lege schappen te worden geconfronteerd in een voor de supermarkt belangrijk weekend. 

''Er wordt momenteel keihard gewerkt in de distributiecentra in aanloop naar Pasen. Als ze dat ineens niet meer doen dan gaan ze dat wel merken", zegt FNV-bestuurder Henk van der Ploeg.

CNV-bestuurder Kitty Huntjens denkt dat acties in aanloop naar Pasen een belangrijk wapen kunnen zijn. ''Als je druk uit wilt oefenen, kies je een moment dat het effect heeft. We weten dat Pasen daar bij uitstek geschikt voor is."

De bonden leggen op korte termijn gezamenlijk een ultimatum op aan Jumbo. Eerst moeten de leden nog laten weten of ze acties steunen.

Akkoord

Dinsdagavond werd een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor drieduizend distributiemedewerkers, met onder meer een loonstijging van 1,75 procent.

Volgens Jumbo moest het onderhandelingsresultaat intern nog worden voorgelegd ter goedkeuring. De directie zette echter op het laatste moment een streep door de overeenkomst, omdat die te duur zou zijn. 

"In de veertig jaar dat ik vakbondsbestuurder ben, heb ik dit nog nooit meegemaakt", zegt Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Handel. "Dit is natuurlijk volstrekt onacceptabel."

Jumbo wil nog niet ingaan op de mogelijke gevolgen van de acties op de paasverkopen. ''We hebben nog niets concreets gehoord over acties en willen daar niet op vooruitlopen", zei een woordvoerster. Jumbo heeft de vakbonden al uitgenodigd om deze week verder te praten over een cao.

Lees meer over:
Tip de redactie