UWV en Sociale Verzekeringsbank gaan niet fuseren

Uitkeringsinstantie UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zullen niet fuseren. 

Dat zegt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) woensdag in de Tweede Kamer. 

"Men moet zich nu richten op de menselijke maat en mensen aan het werk krijgen en niet op een megalomanie fusie", aldus de bewindsman.

Het kabinet wilde aanvankelijk een mogelijke fusie onderzoeken, maar ziet daar nu vanaf. Volgens topambtenaren kon er met een samengaan mogelijk honderden euro's bespaard worden, omdat de organisaties dezelfde doepgroep bedienen en vergelijkbare werkprocessen hebben. 

Onderzoeksbureau Panteia concludeerde eerder na een evaluatie juist dat het geen goed idee is om de organisaties te fuseren, omdat de taakverdeling nu helder is. Ook vreest het bureau dat een fusie veel geld en energie zouden kosten.

Moloch

GroenLinks reageert positief op het uitblijven van een fusie. "Beide organisaties hebben een turbulent jaar achter de rug. Er is nu rust nodig", zegt Kamerlid Linda Voortman. Volgens haar wordt er met een fusie alleen maar "een groot moloch” gecreëerd waar "iedereen in verdwaalt".

Ook PvdA is blij met het besluit. "Goed zo. Gaan we niet doen. Aan 't werk", twittert Kamerlid Roos Vermeij.

Het UWV is onder meer verantwoordelijk voor het uitvoeren van werknemersverzekeringen, zoals de WW en Wajong. De instantie beoordeelt wie waar recht op heeft en zorgt ook voor re-integratie van werklozen.

De SVB is uitvoerder van volksverzekeringen. Deze organisatie regelt dat de kinderbijslag, het AOW-pensioen, het persoonsgebonden budget (pgb) en de nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) worden uitgekeerd.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie