In april nieuw overleg over bevriezing olieproductie

De olieproducenten Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar praten op 17 april in Doha opnieuw over een bevriezing van de olieproductie, zo laat de olieminister van Qatar woensdag weten.

De OPEC-leden Saudi-Arabië, Venezuela en Qatar en niet-OPEC-lid Rusland kwamen vorige maand na overleg in Doha met een voorstel de olieproductie te handhaven op het niveau van januari, om zo de olieprijzen te stutten.

Voorwaarde voor een bevriezing is dat andere grote olieproducerende landen meedoen aan de deal. Iran heeft juist te kennen gegeven zijn productie fors te gaan verhogen, na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

Het is niet bekend of Iran aanwezig zal zijn bij de bijeenkomst. Naar verluidt zou ook een deal kunnen worden gesloten als Iran niet meedoet aan het handhaven van de productie.

OPEC

Volgens Qatar steunen vijftien OPEC-leden en niet-leden van het oliekartel het initiatief voor een productiebevriezing. Samen zijn zij goed voor circa 73 procent van de wereldwijde olieproductie, aldus de minister. Qatar is momenteel voorzitter van de OPEC.

Eerder zou eigenlijk komend weekeinde in Rusland overleg plaatsvinden over de olieproductie. Olieproducerende landen hebben veel last van de sterk gedaalde olieprijzen. De olieprijzen gingen woensdag omhoog door speculaties over een deal over de productie. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 37,07 dollar en die van Brentolie klom 1,9 procent tot 39,47 dollar per vat.

Lees meer over:
Tip de redactie