Ondanks lage olieprijs ziet Van Oord winst stijgen

Baggeraar Van Oord heeft de resultaten afgelopen jaar flink verbeterd, ondanks tegenwind die de fors lagere olieprijs veroorzaakte. 

Zowel de omzet als de winst steeg tot een recordniveau. De werkvoorraad daarentegen is flink geslonken, meldde het bedrijf dinsdag.

De opbrengsten gingen met bijna een kwart omhoog naar 2,58 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 169 miljoen euro, tegen 119 miljoen euro in 2014.

Van Oord dankt de sterke resultaten onder meer aan de afronding van een aantal grote projecten, zoals de uitbreiding van het Suezkanaal en de aanleg van twee grote windmolenparken.

Net als concurrent Boskalis moet Van Oord zich wel opmaken voor een flink lastiger 2016. Klanten in met name de olie- en gasindustrie houden massaal de hand op de knip. Daardoor is de waarde van de orderportefeuille afgelopen jaar met ruim een kwart gedaald tot 2,35 miljard euro.

Lage olieprijs 

Van Oord sprak dan ook van een jaar met twee gezichten. Ook voor 2016 is geen sprake van een eenduidig beeld. De lage olieprijs blijft het bedrijf parten spelen, maar aan de andere kant ziet het veel groeimogelijkheden in windenergie op zee. Het eind vorig jaar in Parijs gesloten klimaatakkoord helpt daarbij een handje.

De afgelopen jaren heeft Van Oord zijn activiteiten verbreed. Naast het baggerwerk waarmee het familiebedrijf groot is geworden, pakt het ook andere klussen op zee aan. De huidige oliemalaise toont volgens topman Pieter van Oord aan dat dit een verstandige keuze is geweest. ,,Het maakt de onderneming minder kwetsbaar'', zei hij.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie