Omzet winkeliers gedrukt door ongunstige samenstelling koopdagen

De detailhandel heeft in januari 1,8 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. 

De omzetdaling komt door een ongunstigere samenstelling van de koopdagen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De eerste maand van het jaar telde een vrijdag minder en een zondag meer dan januari 2015.

Zowel winkels in voedings- en genotmiddelen als winkels in non-food hadden daar last van. De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen was 2,5 procent lager dan een jaar eerder. De supermarkten verloren ruim 2 procent omzet, de speciaalzaken ruim 5 procent.

De omzet van winkels in non-food kromp met 2,3 procent. Vooral de winkels in huishoudwaren en elektronica zetten minder om, respectievelijk 12 procent en 5 procent. Ook de winkels in kleding en de doe-het-zelfzaken realiseerden minder opbrengsten.

Alleen de winkels in meubels en de drogisterijen boekten een bescheiden omzetgroei. Online werd er wel flink meer, 21 procent, omgezet, aldus het statistiekbureau.

Gecorrigeerd voor het koopdageffect groeide de detailhandelomzet als geheel overigens licht. Het CBS stelde ook dat er in de eerste twee maanden van het jaar meer bedrijven in de detailhandel failliet zijn gegaan. Met 64 bedrijven in januari en 65 bedrijven in februari werden de hoogste aantallen faillissementen in een jaar tijd gemeten.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie