De aandeelhouders van supermarktconcerns Ahold en Delhaize hebben met een overweldigende meerderheid ingestemd met de voorgenomen fusie.

De aandeelhouders konden maandag tijdens een vergadering stemmen over de voorgenomen fusie van de twee bedrijven. 

De twee aandeelhoudersvergaderingen werden gelijktijdig gehouden. Die van Ahold in de RAI in Amsterdam en die van Delhaize in Brussel. 

Ahold en Delhaize kondigden op 24 juni vorig jaar aan dat zij als één bedrijf verder willen. Bij de supermarktreus Koninklijke Ahold Delhaize, met het hoofdkantoor in Zaandam, werken straks meer dan 375.000 werknemers in ruim 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten. 

Ahold is met een jaaromzet van 38,2 miljard euro groter dan Delhaize, dat het afgelopen jaar een omzet van 24,4 miljard euro genereerde. De fusie wordt in de komende maanden afgerond.

Ahold-topman en beoogd bestuursvoorzitter van het fusiebedrijf Dick Boer noemde de fusie een ''waanzinnig goed idee". Eerder sprak voorzitter van de raad van commissarissen Jan Hommen al van een ''historisch besluit".

Winst Ahold en Delhaize

© NU.nl/Julien Dom

Besparen

De ondernemingen denken met hun samengaan veel geld te kunnen besparen op onder meer inkoop- en overheadkosten. Volgens Ahold moet over drie jaar een jaarlijkse besparing van 500 miljoen euro worden behaald.

Voor Delhaize biedt de fusie mogelijkheden om de Belgische marktleider Colruyt te achterhalen en om online verder te groeien. Ahold is op dat vlak al een stuk verder met onder meer Albert.nl en Bol.com als sterk groeiende merken. 

Op geografisch vlak hopen de bedrijven elkaar vooral in de Verenigde Staten te versterken. Zowel Delhaize als Ahold is actief aan de oostkust van het land, maar ze hebben slechts in een paar staten overlap.

In 2006 waren de bedrijven naar verluidt al eens dicht bij een fusie. Het toen veel grotere Ahold kon zich destijds niet vinden in een fusie waarbij de bedrijven een gelijk aandeel in het nieuwe bedrijf zouden krijgen.