Verzekeraar Ageas schikt voor 1,2 miljard euro in Fortis-zaak

De Belgische verzekeraar Ageas schikt een serie rechtszaken wegens onder meer misleiding van aandeelhouders door rechtsvoorganger Fortis, die in 2008 kopje onder ging.

Met de schikking is een bedrag van ruim 1,2 miljard euro gemoeid, meldt het bedrijf maandag. De verzekeraar wist afspraken te maken met de Belgische beleggersvereniging Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis (SICAF) en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

"Vandaag heeft Ageas ingestemd met het betalen van ongeveer 1.204 miljoen euro aan aandeelhouders die voor compensatie in aanmerking komen, zonder toe te geven iets verkeerd te hebben gedaan", schrijft de verzekeraar in een persverklaring.

Kapitaalpositie

Het Belgische-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN AMRO over. Daarmee werd de kapitaalpositie dusdanig verzwakt, dat het bedrijf niet in staat was de kredietcrisis die kort daarop losbarstte het hoofd te bieden.

In oktober 2008 werden de Nederlandse onderdelen genationaliseerd, terwijl de Belgische bankactiviteiten verkocht werden aan BNP Paribas. Het restant van het financiële concern ging als verzekeraar verder onder de naam Ageas. Aandeelhouders zagen hun bezit dramatisch in waarde zakken.

Fortis zou wanbeleid hebben gevoerd en beleggers hebben misleid door informatie over de zwakke kapitaalpositie achter te houden.

Bindend

De betrokken partijen proberen ervoor te zorgen dat de schikking bindend wordt voor alle aandeelhouders van het voormalige Fortis. Dit wordt voorgelegd aan het gerechtshof in Amsterdam.

Die beoordeelt onder meer of de geboden compensatie billijk is en of de betrokken claimorganisaties representatief genoeg zijn. Pas als het hof de overeenkomst algemeen bindend verklaart, kan het beschikbare bedrag onder de gedupeerden worden verdeeld. Dat kan nog anderhalf tot twee jaar duren.

Aandeelhouders die tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 in bezit waren van een aandeel Fortis kunnen in aanmerking komen voor compensatie.

Redelijk

CEO Bart De Smet van Ageas spreekt van een "eerlijke en redelijke schikking" voor aandeelhouders die geraakt zijn door de gebeurtenissen in 2007 en 2008.

"We hopen dat degenen die in aanmerking komen tevreden zullen zijn met de uitkomst en dat het Ageas en alle betrokkenen zal helpen een streep te zetten onder wat een onzekere en moeilijke periode voor iedereen was", stelt De Smet.

"De overeenkomst die vandaag wordt voorgesteld is het resultaat van jarenlange discussies en onderhandelingen tussen de partijen. Wij steunen deze oplossing volledig", reageren partners Charles Demoulin en Pierre Nothomb van Deminor.

Recht

Arco Krijgsman van Stichting FortisEffect noemt het een "fantastisch resultaat dat recht doet aan de belangen van zowel de voormalige als huidige aandeelhouders".

"De vandaag aangekondigde schikking is een belangrijke stap op weg naar compensatie voor tienduizenden gedupeerde aandeelhouders'', zegt directeur Paul Koster van de VEB.

Hij hoopt dat de leden van de VEB het met hem eens zijn "dat deze schikking het waard was om op te wachten".

Lees meer over:
Tip de redactie