UTRECHT - Volgende week organiseren de bonden stakingen in het streekvervoer en bij de spoorwegen. Dit heeft FNV-voorzitter L. de Waal donderdag aangekondigd. Volgens vakbond FNV Bondgenoten ligt het treinverkeer donderdag 14 oktober in de grote delen van het land gedurende 24 uur stil.

De staking bij de Nederlandse Spoorwegen begint donderdag bij het begin van de dienst. De andere acties in het openbaar zijn waarschijnlijk ook eind volgende week. "Zij worden ruim van te voren aangekondigd", aldus De Waal. "Wij zullen een moment kiezen waarop het publiek zo min mogelijk overlast heeft. Wij willen vermijden dat het voetbal of de herfstvakantie in de war wordt geschopt".

Vervolgacties

Het openbaar vervoer bijt het spits af in de vervolgacties van de vakbeweging tegen de ingrepen van het kabinet in onder meer VUT, prepensioen, de WW en de WAO. Er staat ook een staking bij staalconcern Corus op stapel, acties bij de politie en definitie, bij de post, op scholen, bij gemeenten, in de bouw en de metaal en de zorg.

Het kabinet kan de acties voorkomen door te luisteren naar de mensen die op 2 oktober hebben gedemonstreerd, stellen de drie vakcentrales in een brief aan het kabinet. Is het kabinet niet bereid is om zonder voorwaarden vooraf opnieuw te onderhandelen, dan gaan de bonden door met actievoeren.

Goed overleg

De vakcentrales trekken bij de vervolgacties gezamenlijk op, benadrukten De Waal en CNV-voorzitter Terpstra en MHP-voorman Verhoeven. De diverse bonden zullen de protesten in goed overleg voorbereiden. Zo kan een bond een staking organiseren in de ene sector, terwijl de andere een werkonderbreking houdt.

Voor CNV en MHP liggen politieke stakingen gevoelig, zo maakten zij donderdag nog eens duidelijk. "Maar niemand van ons wil als stakingsbreker optreden", zei Verhoeven. Alle drie de vakcentrales zijn uitermate teleurgesteld in de reactie van het kabinet op de massale protestactie afgelopen zaterdag.