Rutte niet van plan extra te investeren ondanks lage rente

Premier Mark Rutte is niet van plan extra te investeren in de Nederlandse economie nu de regering nog goedkoper geld kan lenen vanwege nieuwe maatregelen van de Europese Centrale Bank.

Dat zegt Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"Ik ben niet voornemens om extra te investeren", zei de premier op de vraag of er nu meer geld wordt uitgegeven aan bijvoorbeeld de infrastructuur in Nederland.

Door de nieuwe steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), dalen de rentes op staatsobligaties nog verder. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

Ook de toevlucht van beleggers naar het als veilig beschouwde staatspapier van Noord-Europese landen draagt bij aan de rentedaling. 

De rente op Nederlandse tienjaarsleningen zakte vrijdag naar iets minder dan 0,4 procent, de vergelijkbare Duitse rente stond net onder 0,3 procent. Italië en Spanje zagen hun tienjaarsrente dalen tot respectievelijk 1,4 en 1,5 procent.

Daarmee zijn de Zuid-Europese rentes ver verwijderd van de torenhoge niveaus die tijdens de schuldencrisis werden bereikt. Eind 2011 en medio 2012 piekten de Spaanse en Italiaanse tienjaarsrente op ruim 7 procent.

Als overheid moet je volgens Rutte echter oppassen als dit soort tijdelijke effecten zich voordoen. Door ineens grote bedragen te investeren, verstoor je het economisch verkeer, aldus de minister-president.

Tip de redactie