ECB-maatregelen drukken rentes op staatsleningen

Het omvangrijke nieuwe stimuleringspakket dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag aankondigde had vrijdag een stevig effect op de obligatiemarkt. 

De rentes op Europese staatsleningen gingen hard omlaag, mede door de aankondiging dat de ECB zijn opkoop van obligaties uitbreidt.

Vooral de rentes op Zuid-Europese staatsleningen daalden hard, maar ook het rendement op de nog veiliger geachte Duitse en Nederlandse obligaties ging omlaag. Die dalende rente wijst op een toenemende vraag onder beleggers naar de obligaties.

De ECB besloot donderdag de maandelijkse opkoop van obligaties met 20 miljard euro uit te breiden naar 80 miljard euro. Op die manier krijgen banken meer geld voorhanden, in de hoop dat de kredietverlening in de eurozone daardoor zal toenemen.

Rente

De rente op Nederlandse tienjaarsleningen zakte vrijdag naar iets minder dan 0,4 procent, de vergelijkbare Duitse rente stond net onder 0,3 procent. Italië en Spanje zagen hun tienjaarsrente dalen tot respectievelijk 1,4 en 1,5 procent.

Daarmee zijn de Zuid-Europese rentes ver verwijderd van de torenhoge niveaus die tijdens de schuldencrisis werden bereikt. Eind 2011 en medio 2012 piekten de Spaanse en Italiaanse tienjaarsrente op ruim 7 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie