DNB-president Klaas Knot heeft donderdag als een van de weinige beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) tegen het nieuwe pakket stimuleringsmaatregelen van de ECB gestemd.

Naast de voorman van De Nederlandsche Bank zou alleen ECB-bestuurder Sabine Lautenschläger tegen hebben gestemd, meldt de Britse krant Financial Times op basis van ingewijden. 

De andere negentien stemgerechtigden gingen akkoord met de renteverlagingen, de uitbreiding van de opkoop van obligaties door de ECB en de verstrekking van nieuwe gratis leningen aan banken.

Knot is altijd al zeer kritisch geweest over het opkoopprogramma van de ECB. "Langdurige en aanzienlijke verstoringen zoals met het opkoopprogramma, zullen in de toekomst een prijs hebben. Sterker nog, de vorige financiële crisis is begonnen met zo'n verstoring", zei Knot vorig jaar.

De DNB-president stemde in ieder geval tegen het opkoopprogramma toen dat in januari 2015 bekend werd gemaakt.  

Kamikaze

Zijn voorganger Nout Wellink bestempelde het opkoopprogramma donderdag in Nieuwsuur als een actie van een kamikazepiloot. "De ECB gaat echt te ver", stelde Wellink. "Ze vechten tegen deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Maar daarvan is geen sprake."

Normaliter is Duitsland eveneens geen voorstander van het ruime monetaire beleid. Maar omdat de Duitsers wisselend voorzitter zijn, kunnen zij niet iedere vergadering hun stem uitbrengen.

De maatregelen zijn bedoeld om de matige inflatie en economische groei in de eurozone aan te wakkeren. De keerzijde van het beleid is dat de lage rente onder meer pensioenfondsen steeds verder in het nauw brengt.

Pensioenfondsen

Door het besluit is de kans dat pensioenfondsen volgend jaar moeten gaan korten nog groter geworden. De grootste Nederlandse fondsen ABP en PFZW waarschuwden in januari al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen. De aanhoudend lage rente speelt hen al een hele tijd parten.

De Pensioenfederatie spreekt van een ''dramatisch effect''. ''Nederlandse gepensioneerden en mensen die pensioen opbouwen betalen in feite de rekening van het beleid van de ECB.''

De Europese Centrale Bank (ECB) is bijna een jaar bezig met het pompen van grote hoeveelheden geld in de financiële markten. Maar of dit genoeg is om de doelstellingen te halen, is nog maar de vraag.