Beurskoersen weer gezakt na opmerkingen ECB-president

De Europese beurskoersen gingen donderdag aanvankelijk flink omhoog, na een onverwachte verlaging van het belangrijkste rentetarief door de Europese Centrale Bank (ECB). Maar de koersen zakten weer na een toelichting op het besluit.

De AEX-index in Amsterdam stond vlak na bekendmaking van het rentebesluit 3,2 procent hoger op 449,25 punten. De MidKap steeg met 1,4 procent, de indices in Parijs en Frankfurt gingen tot 3,3 procent omhoog. 

De winsten liepen echter behoorlijk terug, nadat ECB-preses Draghi de euforie temperde door in een toelichting te zeggen dat de rente waarschijnlijk niet nog verder zal worden verlaagd.

De Amsterdamse AEX-index eindigde uiteindelijk 1,2 procent in de min op 430,18 punten. De MidKap zakte 1,3 procent naar 655,07 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 1,7 tot 2,3 procent in.

Euro

De euro verloor donderdagmiddag in eerste instantie waarde ten opzichte van de dollar, maar ook dat bleek van korte duur. De euro sloot de Europese beursdag op 1,1185 dollar. Dat was aanzienlijk hoger dan het dieptepunt van 1,0822 dollar dat vlak na het rentebesluit werd bereikt. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was de euro 1,1020 dollar waard.

Rentebesluit

Donderdagmiddag werd bekend dat de ECB de herfinancieringsrente naar 0 procent verlaagt. Economen hadden in doorsnee verwacht dat dit tarief gehandhaafd zou worden op 0,05 procent.

Verder meldde de ECB dat het maandelijkse opkoopprogramma van schuldpapier wordt vergroot van 60 naar 80 miljard euro en dat ook de depositorente verder wordt verlaagd.

Lees meer over:
ECB
Tip de redactie