De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt opnieuw de renteniveaus. Het belangrijkste renteniveau, de herfinancieringsrente, wordt verder verlaagd van 0,05 procent naar 0 procent. 

Dit meldt de ECB donderdag. De herfinancieringsrente is de rente die banken moeten betalen om geld te lenen bij de bank. 

De depositorente, waartegen banken geld stallen bij de centrale bank, wordt verlaagd van -0,3 procent naar -0,4 procent. Banken gaan dus meer betalen om geld te laten bewaren door de ECB. 

Verder wordt het opkoopprogramma van de centrale bank vergroot vanaf april. De ECB koopt maandelijks al zo'n 60 miljard euro op en dit wordt straks 80 miljard euro. Ook gaat de centrale bank meer soorten financiële producten opkopen. 

Bedrijven 

Om de gevolgen van een lage rente voor banken te compenseren, wordt er een nieuwe serie leningen beschikbaar gesteld. Banken kunnen voor een periode van vier jaar geld lenen van de ECB tegen de depositorente, waartegen de banken normaliter geld stallen bij de ECB. 

Omdat de rente straks op -0,4 procent staat, krijgen de banken dus geld om geld te lenen van de centrale bank. 

Zo gaat de bank straks ook leningen opkopen van niet-financiële organisaties in de eurozone, zoals grote bedrijven. 

Op de aandelenmarkten reageren handelaren positief. Zo stond de AEX kort na het besluit 3,2 procent hoger. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 3,3 procent. 

Euro

De waarde van de euro daalde vlak na de aankondiging juist met ongeveer 1,2 procent tegenover de dollar. Door het ECB-beleid komen er meer euro's in omloop.

Maar de koersdaling bleek van korte duur. De euro zakte na het rentebesluit tot een dieptepunt van 1,0822 dollar, tegen 1,0990 dollar vlak voor de publicatie van het besluit.

Tijdens de toelichting van ECB-president Mario Draghi liep de koers echter weer op, vooral nadat hij had gezegd dat de rente in de eurozone waarschijnlijk niet nog verder zal worden verlaagd. Vlak voor 15.30 uur noteerde de euro op 1,1020 dollar.

Video: Toelichting Mario Draghi

Toelichting Mario Draghi verlaging rentetarief
Toelichting Mario Draghi verlaging rentetarief

Economische groei 

De ECB gaat ervan uit dat de economie van de eurozone dit jaar met 1,4 procent groeit, iets lager dan eerder voorspeld. Voor 2017 en 2018 worden groeicijfers van 1,7 procent en 1,8 procent voorspeld.

De inflatie, de doelstelling van de ECB, zal in 2016 naar verwachting uitkomen op 0,1 procent, fors lager dan eerder voorspeld. Voor volgend jaar wordt een inflatie van 1,3 procent en voor 2018 een prijsstijging van 1,6 procent voorspeld. 

Tijdens een toelichting verklaarde Mario Draghi dat de rente in de eurozone nog heel lang laag kan blijven  Hij voegde daaraan toe dat die periode zeker aanzienlijk langer zal duren dan de periode waarin de ECB obligaties opkoopt bij banken. Dat programma loopt vooralsnog tot maart volgend jaar.

Met de verlaging van donderdag lijkt de rente voorlopig het dieptepunt te hebben bereikt, gaf Draghi verder aan. ''Op basis van de huidige inschattingen voorzien we geen verdere verlagingen'', stelde hij. De ECB zal zich, zo nodig, meer richten op andere maatregelen om de inflatie en de economische groei te stimuleren.

Inflatie 

De centrale bank stond onder druk om actie te ondernemen nadat de inflatie begin dit jaar weer daalde. In februari zakte de inflatie naar -0,2 procent. De ECB heeft juist een inflatie van rond de 2 procent als streven. 

Door met het opkoopprogramma meer geld in het financiële systeem te stoppen en het voor banken goedkoper maken om geld te lenen, hoopt de ECB dat de prijzen zullen stijgen.

De laatste keer dat de herfinancieringsrente werd verlaagd, was in september 2014. Toen daalde het tarief naar het historisch lage niveau van 0,05 procent. Eind vorig jaar werd de depositorente nog verlaagd van -0,2 procent naar -0,3 procent.

Rente ECB

Bron: ECB© NU.nl/Jerry Vermanen

Alles uit de kast

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski trekt de ECB alles uit de kast om de lage inflatie in de eurozone aan te pakken. Maar de twijfels over het effect zal het nieuwe beleid niet wegnemen, aldus de econoom. 

Brzeski wijst erop dat de ECB breekt met een traditie door al in zijn geschreven verklaring na afloop van zijn beleidsvergadering extra maatregelen aan te kondigen, bovenop wijzigingen in de rentetarieven. Doorgaans bewaart ECB-president Mario Draghi dergelijke aankondigingen voor zijn toelichting.

''Dit was het maximale dat de ECB kon doen'', meent Brzeski. ''Het wordt interessant om te zien hoe Draghi omgaat met recente kritiek op de effecten van het monetaire beleid van de ECB, en of hij de markten het gevoel kan geven dat de ECB almachtig is en niet onmachtig.''

Substantiële verlichting

Zijn collega Nick Kounis van ABN AMRO vindt ook dat de ECB geleverd heeft. ''Dit is een aanzienlijk pakket maatregelen dat zal leiden tot een substantiële verlichting van de financiële marktcondities.'' Hij sluit evenwel niet uit dat verdere stappen nodig zullen blijken, gezien de sterk verslechterde vooruitzichten voor groei en inflatie.

Voor banken zijn de nieuwe, ultragoedkope leningen die de ECB in het vooruitzicht heeft gesteld, volgens Kounis een zeer positief punt. De ECB is zelfs bereid geld toe te geven op deze leningen, bedoeld om de kredietverlening te stimuleren. Dat drukt de financieringskosten aanzienlijk, aldus de econoom.