Fraude bij garantiefonds autoschadeherstellers

Het garantiefonds van Focwa, de brancheorganisatie van autoschadeherstellers, claimt dat de centrale organisatie van de vereniging een half miljoen euro uit de kas heeft verduisterd.

De stichting heeft daarom aangifte gedaan van fraude. Focwa-voorzitter Denis Maessen noemde de beschuldiging ''volstrekt onjuist''.

Het geschil draait om de kasgelden van het garantiefonds. Die zijn bestemd voor het opvangen van claims van ontevreden klanten en tegemoetkoming van consumenten bij faillissementen van schadeherstelbedrijven. Uit accountantsonderzoek van Grant Thornton blijkt echter dat circa 535.000 euro is overgemaakt naar een deelvereniging van de brancheorganisatie, Focwa Schadeherstel.

Dat had niet gemogen en de betalingen zijn nooit geautoriseerd, zegt Peter Schouten, de strafrechtadvocaat die het garantiefonds voor de zaak heeft ingeschakeld. Bij de deelvereniging waar het geld naartoe ging was volgens hem sprake van een gat in de boekhouding.

Gespannen voet

Het rommelt al langer binnen brancheorganisatie Focwa. Het centrale bestuur en het garantiefonds staan al enige tijd op gespannen voet. Daarbij is een eerder van valsheid in geschri

Focwa-voorzitter Maessen vermoedt dat die bestuurder nu de aandacht probeert af te leiden van de beschuldigingen aan zijn eigen adres.

Het garantiefonds benadrukt in een verklaring dat autobezitters, verzekeraars, leasemaatschappijen en ander klanten van de schadeherstelbedrijven zich in ieder geval geen zorgen hoeven te maken over de financiële situatie van het fonds.

''Het garantiefonds heeft op dit moment genoeg middelen om calamiteiten op te vangen'', laat hij weten.

Lees meer over:
Tip de redactie