Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Nog geen 18? Nix!

Jumbo en CBL moeten schadevergoeding betalen aan Ageviewers

Supermarktbedrijf Jumbo en het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) moeten een schadevergoeding betalen aan HEM, de producent van leeftijdscontrolesysteem Ageviewers. Jumbo en CBL hebben volgens een rechter de mededingingswet overtreden door het systeem bewust buiten de deur te houden.
Door ANP

Ageviewers werd in 2007 ontwikkeld om effectieve leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol en tabak in de detailhandel mogelijk te maken. Dit gebeurt op afstand via een camerasysteem. Belangrijk aspect daarbij is dat winkelmedewerkers niet belast worden met de controles.

Ageviewers stelde eerder dat de supermarkten aangesloten bij CBL vinden dat het systeem "te goed" werkt en dat het vanwege omzetdaling bewust buiten de deur is gehouden. HEM sprak daarbij van kartelvorming tegen Ageviewers, waardoor het niet mogelijk was om op een eerlijke manier de markt te bestieren. De rechter gaf HEM daarin gelijk.

De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld.

Hoger beroep

Jumbo kan zich niet vinden in het vonnis en gaat in hoger beroep. Het supermarktbedrijf zegt geheel zelfstandig tot de afweging te zijn gekomen om geen gebruik te maken van Ageviewers. Van afspraken met andere supermarkten is volgens Jumbo geen sprake. Daarbij zou HEM hiervoor volgens Jumbo ook geen bewijzen hebben geleverd.


Lees meer over:

Jumbo

Aanbevolen artikelen