De winterschilder moet terugkomen, vindt FNV. De vakbond pleit voor het herinvoeren van de oude overheidspremie om particulieren te bewegen juist in de koudste maanden van het jaar een schilder in te huren.

Het voorstel is onderdeel van een breder plan om de 'winterwerkloosheid' onder schilders aan te pakken.

FNV stoort zich eraan dat elk jaar in de wintermaanden circa 1.500 van de ruim 25.000 schilders in Nederland tijdelijk van een WW-uitkering moeten leven. Het gaat om krachten die in het najaar ontslagen worden en als het weer beter wordt opnieuw in dienst komen.

''In de winter kan met behulp van doeken en de nieuwste verf best doorgewerkt worden'', stelt FNV-bestuurder Peter Roos. Menig schildersbedrijf biedt zijn diensten nu ook al tegen kortingen aan in de winter, maar de oude overheidsregeling is jaren geleden afgeschaft.

FNV wil ook dat schildersprojecten waarbij de overheid opdrachtgever is, voortaan zo gepland worden dat ze deels in maanden als januari en februari vallen.

Een en ander kost de overheid natuurlijk wel extra geld, maar volgens Roos drukken de WW-uitkeringen van de werkloze schilders veel zwaarder op de schatkist.