'Pensioenfondsen ABP en SBZ tegen lagere medicijnprijs'

Nederlandse pensioenfondsen stemden in 2014 tegen een voorstel dat farmaceut Gilead zou dwingen prijzen van het geneesmiddel Sovaldi te verlagen, dat blijkt uit woensdag eigen onderzoek van televisieprogramma Zembla.

Sovaldi is een medicijn tegen hepatitis C. In de Verenigde Staten kost een enkele pil 1000 dollar, zo rekende Zembla voor. In Nederland wordt voor het medicijn 600 euro betaald. Volgens de onderzoekers staat door de hoge prijs de toegang tot het middel onder druk.

Zembla ontdekte dat onder meer pensioenfondsen ABP en SBZ tijdens een aandeelhoudersvergadering van Gilead tegen het voorstel stemden om het salaris van Gilead-topman John Martin te koppelen aan de beschikbaarheid van de medicijnen.

Uit de reportage blijkt onder meer dat miljoenenbeloningen voor bestuurders, die worden vastgesteld door de aandeelhouders, voor hogere medicijnprijzen zorgen. Managers krijgen daardoor veel prikkels om de prijzen zo hoog mogelijk op te drijven.

Overigens werd het voorstel om het salaris van de bedrijfstop van Gilead aan de beschikbaarheid van medicijnen te koppelen door 98 procent van de aandeelhouders verworpen, omdat ook zij profiteren van hogere prijzen.

Een woordvoerder van pensioenbeheerder PGGM, die aandelen beheren voor PFZW, laat in een reactie aan NU.nl weten voor te hebben gestemd. "Wij denken dat het goed is voor de beschikbaarheid van medicijnen als het loon van het bestuur in lijn ligt met de beschikbaarheid van medicijnen", aldus de woordvoerder.

APG

Pensioenbeheerder APG, van onder andere pensioenfonds ABP, laat aan NU.nl weten wel degelijk voor lagere medicijnprijzen te zijn. "Zembla ziet feiten over het hoofd om een sensationeel verhaal te brengen", zegt de woordvoerder van APG. 

De woordvoerder verwijst naar Access to Medicine, een organisatie die farmaceutische bedrijven rangschikt op hun inzet om betaalbare medicijnen te maken. "In die lijst staat Gilead op nummer vijf", aldus de woordvoerder. "Het bedrijf zet zich dus in om medicijnen betaalbaar te maken, daarnaast is de prijs die Zembla noemt niet de werkelijke prijs van het medicijn. In bijna alle gevallen wordt het grootste gedeelte gedekt door de verzekering."

De woordvoerder laat weten een "logische" verklaring te hebben voor de tegenstem tijdens de aandeelhoudersvergadering. "Er is al een regeling bij Gilead om de prijzen van medicijnen lager te krijgen, wij zagen het nut niet van dit voorstel. 98 procent van de aandeelhouders stemde tegen, dus zij dachten er waarschijnlijk net zo over. "

Lees meer over:
Tip de redactie