Europese Commissie bezorgd over Franse en Italiaanse economie

Frankrijk en Italië moeten hun economie aanpakken en ingrijpende maatregelen nemen om uit de problemen te komen.

Ook Portugal, Kroatië en Bulgarije moeten aan de slag, concludeert de Europese Commissie in een dinsdag gepubliceerde analyse van de economie in achttien EU-lidstaten.

De commissie keek naar zogeheten macro-economische onevenwichtigheden. Zo zijn het concurrentievermogen, de schuldpositie en de wisselwerking met de financiële sector in een land onderzocht.

De Europese Commissie heeft ook zorgen over zeven andere landen, waaronder Nederland, maar daar is de situatie veel minder zorgwekkend. Toch werden ook deze landen aangespoord werk te maken van structurele hervormingen. Nederland moet aandacht besteden aan de grote schulden van huishoudens en de huizenmarkt.

Italië

De grootste zorgen zijn er over de belangrijke eurolanden Italië en Frankrijk. Als de zwakke punten niet aangepakt worden, kan ook de economie van een ander landen hier last van gaan hebben.

Italië zucht onder een zeer hoge overheidsschuld en die moet dan ook direct aangepakt worden. Bovendien is de concurrentiepositie van Italië nog steeds zwak en is de hoge werkloosheid een punt van zorg.

Ook de concurrentiepositie van Frankrijk baart zorgen, evenals de afname van productiviteit. Ook hier is er sprake van grote overheidsschulden en blijven investeringen te veel achter.

Alle eurolanden moeten de analyse meenemen in het nationaal hervorming- en bezuinigingsplan dat eind april naar Brussel moet worden gestuurd. Brussel kan boetes opleggen als landen niets doen om de economie weer in evenwicht te brengen.

Lees meer over:
Tip de redactie