AMSTELVEEN - Air France-KLM heeft in september meer passagiers vervoerd. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vloog 5,7 miljoen reizigers naar hun plaats van bestemming, 4,4 procent meer dan dezelfde periode een jaar geleden.

Ook waren er per toestel minder lege stoelen, omdat de luchtvaartmaatschappij het grotere aantal passagiers met minder toestellen vervoerde. De zogeheten bezettingsgraad steeg 1,6 procentpunt naar 79,5 procent. Dat heeft Air France-KLM donderdag bekendgemaakt.

De Amerikaanse routes, en dan vooral de vluchten naar de Verenigde Staten en Canada, trokken meer reizigers. Het aantal passagiers op deze moeilijke markt nam 7,5 procent toe, de bezettingsgraad 4,1 procentpunt tot 86,6 procent.

Ook de andere regio's scoorden goed. Azië en Oceanië leverden 15,1 procent meer passagiers op, Afrika en het Midden-Oosten 9,8 procent. Europa zag een reizigersgroei van 3 procent.

Binnen de luchtvaartcombinatie doet KLM het beter dan partner Air France. De Nederlanders krikten hun bezettingsgraad per toestel met 1,9 procentpunt op tot 85 procent. In een toestel van Air France is gemiddeld 76,4 procent van de stoelen bezet, 1,2 procentpunt meer dan een jaar geleden.

Ook het vrachtvervoer deed het in september beter dan in dezelfde maand in 2003. De beladingsgraad steeg 1,2 procentpunt tot 69,2 procent. Het vervoerde tonnage nam 9,6 procent toe.

De cijfers van Air France-KLM ogen fraai, maar steken schril af tegen de groei die EasyJet donderdag meldde. De prijsvechter had in september 2,36 miljoen passagiers, een toename van maar liefst 25 procent. De bezettingsgraad steeg van 85,9 naar 86,9 procent.

EasyJet houdt vast aan de winstverwachting die het eind september uitte. De 'lowcostcarrier' rekent op een resultaat voor belastingen van 60 miljoen pond (90 miljoen euro), 16 procent meer dan in 2003. In juni gaf het bedrijf nog een winstwaarschuwing. Topman Ray Webster nam daarop enkele maatregelen. Bestemmingen werden veranderd en het aantal vluchten, onder meer die naar Schiphol, teruggebracht.